Blic: Praznik za ljubitelje muzičke umetnosti

Peto izdanje „Vareš Classic Festivala“, čiji moto ove godine je „Zajedno“, biće održan od 14. do 24. septembra u Varešu, kod Sarajeva. Biće to i prilika da više od 50 međunarodnih i umetnika iz BiH svih generacija ponude vareškoj publici vrhunske koncertne programe u lepim vareškim ambijentima stare i župne crkve Sv. Mihovila.

– Uz radionice u osnovnoj školi i mlade „klupske scene“,  pomno osmišljen i zanimljiv program ispuniće čitav grad muzikom. Umetnička misija festivala zajedništva tako i ove godine sav program publici pruža potpuno besplatno – objašnjava Andrea Nikolić, umetnička direktorka festivala.

Prema njenim rečima, dugogodišnji trud i entuzijazam, započet još 2009. godine prvim „Miholjskim koncertom klasične muzike“ neumorno se nastavlja i širi.

Najvažniji deo ovogodišnjeg festivala je, dodaje ona, predstavljanje kompozitorki u društvenom i istorijskom aspektu, a jednako bitni su i „koncerti za klavir“.

– Imaćemo i radionica za devojčice „Umjetnost ženskog iskustva: Furam feminizam“. Programom se nadovezujemo na prošlogodišnju temu „Ljubav muzika bez granica“ i povezujući domaće i međunarodne umetnike, učenike, studente i profesore, započinjemo kampanju nabavke koncertnog klavira za potrebe festivala i Muzičke škole u Varešu. Tako će ovaj grad napokon dobiti mogućnost održavanja koncertne sezone, kvalitetnog obrazovanja mladih talenata i kulturnog razvoja Vareša na međunarodnom nivou, što je od samog početka cilj festivala – objašnjava Nikolić.

Svečano otvaranje, koncert dobrodošlice „Welcome all Together“ prirediće Banjalučka filharmonija sa dirigentom Vanesom Kremenović, dok će tradicionalni Miholjski koncert – „BaRock Together“ na zatvaranju održati Gudački orkestar Muzičke akademije iz Sarajeva, sa violončelistkinjom Belmom Alić.

– Uz moj bečki ansambl „Wise: Wien – International Soloists Ensemble“ i međunarodne goste iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Holandije, kroz tematski povezane koncerte, događaće se pravi  praznik muzičke umetnosti. Priča počinje sa „Welcome all Together“ i kroz „Reopening“, „190 post Beethoven Years“, „Vareš & Vienna“, „Multiculture“ i „BaRock“ – „Together“ izgrađena je glavna festivalska programska okosnica. Razvijamo i „klupsku scenu“ mladih muzičara sa rokerima i tamburašima kroz „Rock the House & City & Roma“ – „Together“, a mladi pijanisti, kao podmladak klasične scene, su naša „Bright future“ – „Together“. Tu su i pijanističke radionice i naučna predavanja, a nastavljamo i saradnju sa umetničkom kolonijom „Art Colony Borovica“ i umetničkim voditeljem Stjepanom Šimićem, koji će kao kustos festivalske izložbe predstaviti odabrana dela proteklih izdanja. Svi detalji mogu se pronaći na našim službenim stranicama – ističe Nikolić.

Ovaj festival je, kaže ona, za Vareš bitan u društvenom, ali i umetničkom smislu.

– Svi koncerti su besplatni i otvoreni za najširu publiku. Cilj festivala je da otvori vrata Vareša svetu, a istovremeno i Varešanima vrhunske sadržaje. Program je uvek umetnički zahtevan i raznolik, a uključene su i mlade vareške nade, te se njima daje prilika da rade i nastupaju sa profesionalcima, ali i da uče, slušaju, gledaju, upijaju. Neverovatan potencijal leži u mladima i cilj mi je da svi koji žele i rade dobiju priliku. Festival ima dugoročan cilj i on se polako, ali sigurno ostvaruje. „VaClaF“ nije samo jedan od festivala u nizu. On gradi posebnu, kreativnu i ličnu priču, svake godine iznova – poručuje Nikolić.

Uspeh je plod dugogodišnjeg rada

– Ponosna sam zbog činjenice da su naš trud, entuzijazam i kvalitet dobili značajna međunarodna priznanja, a ja sam i kao solistkinja bila učesnica nekoliko koncerata Godina kulture 2016. i 2017, u saradnji sa BiH, Hrvatskom i Austrijom. Petar Jelić, predsednik našeg udruženja, koje nosi ime vareškog kompozitora Emila Mile Cipra i ja, smo još 2009. pokrenuli koncert klasične muzike u Varešu i sledeće godine imaćemo desetogodišnji jubilej, što dovoljno govori koliko nam je stalo do našeg grada, a samim tim i festivala. Angažman svih nas daleko je širi od službenog opisa i svi ti projekti i njihovi uspesi došli su kao plod dugogodišnjeg rada – rekla je Andrea Nikolić.

Besplatni koncerti na Vareš Classic Festivalu: Praznik za ljubitelje muzičke umetnosti