HMS: Koncertom Banjalučke Filharmonije i solista svečano otvoren 5. Vareš Classic Festival

U četvrtak 14.09.2017., Vareš je ponovno ugostio domaće i strane umjetnike na jubilarnom petom međunarnodnom festivalu komorne glazbe VaClaF pod ovogodišnjom temom „Zajedno“. U prepunoj Staroj crkvi u Varešu festival je ove godine otvorila Banjalučka Filharmonija pod vodstvom dirigentice Vanese Kremenović uz soliste – sestre Andreu i Ivanu Nikolić te nizozemskog violončelista Basa Jongena.

Koncert je započet uvodnim riječima Petra Jelića, predsjednika udruge „Emil Milo Cipra“ koja organizira festival te župnika fra Mirka Majdandžića Vareške župe koja je glavni suradnik Vareš Classic Festivala. Fra Mirko Majdadžić osvrnuo se na temu festivala „Zajedno“ te pozvao nazočne da se zajedno, u svim svojim različitostima, udruže kako bi dalje unaprijeđivali Vareš. Petar Jelić osvrnuo se na povijest festivala, koji je započeo 2009. Miholjskim koncertom, naglašavajući veliki napredak koji se postigao u zadnjih osam godina zahvaljujući svima uključenima u ovaj projekt na čelu s umjetničkom direktoricom Andreom Nikolić.

Koncertu je nazočio i ambasador Austrije u BiH Martin Pammer, također se obrativši publici s uvodnim riječima, budući da je Austrijska ambasada u BiH već nekoliko godina jedan od glavnih sponzora Vareš Classic Festivala. Ambasador je čestitao svima zaslužnima za ostvarenje ovog festivala te izrazio veliko zadovljstvo što je Austrijska ambasada u BiH u mogućnosti podržati ovaj hvale vrijedan projekt.

Program je otvorila Banjalučka filharmonija Serenadom za gudače Edwarde Elgara te Triptihom za gudače hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera. Uslijedili su nastupi sa solistima, započevši s oboisticom Ivanom Nikolić koja je izvela Oblivion poznatog argentiskog skladatelja Astora Piazzolle. Violončelist Bas Jongen zatim je izveo Andante Cantabile Petra Iljiča Čajkovskog, a violinistica i umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić zatvorila solistički dio programa s dvije skladbe – Piazzollinim Milogna del Angel te obradom sevdalinke Emina Alekse Šantića/Tomislava Uhlika. Andrea Nikolić nekoliko se puta obratila publici, osvrćući se na temu i koncept ovogodišnjeg festivala, tumačeći program te zahvaljujući se svima koji su doprinijeli ostvarenju festivala. Koncertni program zatvorila je Banjalučka filharmonija skladbom Antiche arie e danze Ottorina Resphigija, a publika je izvođače nagradila stajaćim ovacijama.

U petak 15.09. u Caffe Baru Jazz in the House nastupit će mladi vareški rockeri, a na idućem tematskom koncertu u subotu 16.09., pod nazivom ‘„Umjetnost“ je ženskog roda’ izvodit će se djela žena kompozitorica. Ostali tematski koncerti održat će se u ponedjeljak 18.09. (190 post-Beethoven Years Together), srijedu 20.09. (Vienna and Vareš Together), petak 22.09. (Multiculture Together!), te će kulminirati tradicionalnim završnim „Miholjskim“ koncertom pod nazivom „BaRock Together!“ u subotu 23.09. Osim tematskih koncerata, na festivalu će nastupiti i mladi vareški glazbenici, učenici pijanističke klase te tamburaši Muzičke škole u Varešu (utorak 19.09.), kao i mladi vareški rockeri (15.09. i 21.09). U nedjelju 17.09. i četvrtak 21.09. održat će se otvorene probe i radionice za djecu, a festival će zatvoriti najuspješniji učenici Muzičke škole Vareš koncertom u nedjelju 24.09.
Ulaz na sve sadržaje je slobodan.

Koncertom Banjalučke Filharmonije i solista svečano otvoren 5. Vareš Classic Festival