VaClaF 2017: ZaJedno / ZuSamme(l)n / T(w)ogether

Peta godina našeg intenzivnog zajedničkog umjetničkog putovanja, mali jubilej uoči većeg, desetogodišnjeg, opisuje kako su nas kroz sve ove godine razvoja festivala naposlijetku Glazba za početak i kraj vremena i Ljubav (muzika) bez granica dovele, ili čak spojile – ZaJedno. Stoga ovogodišnji festival odaje počast svima Vama koji nas svih ovih godina, na svaki mogući način, inspirirate, podržavate, volite i pomažete da učimo, rastemo i da se razvijamo.

Spajati ljude, publiku i umjetnike, najrazličitijih životnih priča i pozadina unutar Vareša, Bosne i Hercegovine i međunarodno, od samog je početka bila moja misija i vjerujem da je ovaj naš festival tome najbolji i najljepši svjedok – i pokazatelj. Neizmjerno sam zahvalna što ova naša priča puna ljubavi i entuzijazma tako lijepo i uspješno traje.

Programski i konceptualno, svi tematski koncerti su tu s razlogom, imaju svoju individualnu metaforičnu priču kao dio ukupne cjeline i šalju osobnu, ali i univerzalnu – i veoma snažmu – umjetničku poruku. Počevši od zajedničkog otvorenja / dobrodošlice te ponovnog otvorenja uz žene kompozitorice i žensku umjetnost, obilježit ćemo i 190 godina od smrti prvog slobodnog umjetnika – Ludwiga van Beethovena, ali i 220 godina rođenja Franza Schuberta, povezati Beč i Vareš, otvoriti vrata multikulturalnosti te kroz rock, mlade pijaniste i tamburaše u BaRock-nom duhu, slavljenički zaokružiti Festival. Naposlijetku – ostat ćemo Zajedno, uz mlade vareške snage, obogaćeni još jednim velikim i nezamjenjivim umjetničkim iskustvom.

Brojne umjetnice i umjetnici, iz dosad najrazličitijih umjetničkih područja, udišu nam novu snagu i energiju i ne dozvoljavaju da posustanemo – naprotiv! Drugu godinu zaredom tu je i Art Colony Borovica s izborom najuspjelijih radova, a radionice za djecu bit će posebno intenzivne i raznolike. Nikada nas na pozornicama Vareš Classic Festivala više nije bilo!

Budući da je već godinama neophodno osigurati koncertni klavir za potrebe Festivala i Muzičke škole Vareš, kako bi nam se svima zajedno omogućio kvalitetan rad i napredak, Koncerti za klavir poseban su nam fokus. Zajedničkim snagama, vjerujem da ćemo naš klavir i dosanjati. Kampanja je započela – svi ste srdačno pozvani da se uključite.

Hvala Vam na svim ovim godinama i dobrodošli.
Volimo, budimo hrabri, odvažni, otvorena srca i uživajmo u Umjetnosti – Zajedno!

Andrea Nikolić

***
Glazba: Laura Mjeda Čuperjani: Reverse, live @ VaClaF 2016
Animacija, dizajn i ukupan vizualni identitet: Hessamedin Fana